четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Как да играем безопасно

Безопасни ли са хазартните игри в Интернет?

Макар че хазартът в Интернет предлага по-големи удобства за потребителя, трябва да се внимава. Интернет е среда със силна конкуренция и много от фирмите функционират от сравнително кратко време. Много сайтове фалираха и дължат пари на клиентите си. Хазартът по Интернет е сравнително ново явление, затова в много случаи липсват контрол и законови процедури за уреждане на евентуални проблеми. Има и доста измамнически сайтове, които не плащат на клиентите си. Бъдете изключително внимателни, ако използвате нерегламентирани сайтове под чуждестранна юрисдикция. Ако фирмата фалира, на практика ще е невъзможно да си получите парите обратно.

Британски фирми

Борсите за залагания във Великобритания би трябвало да спазват кодекса за заложните борси. Той осигурява среда на безопасни залагания с честни условия. Взети са следните предпазни мерки:


  • върху паричните средства на клиентите се налагат ограничения за ползване от страна на оператора, тъй че те са изолирани по всяко време;
  • по всяко време трябва да има резерв за покриване на всички дължими суми;
  • при спор фирмите са длъжни да спазват решенията на външен арбитър, а именно на Независимата арбитражна служба при залагания, ИБАС (IBAS, Independent Betting Arbitration Service).

Клиентът има възможност да контролира сумата, която залага. Към тези мерки се включва предварителното определяне на дневни или седмични лимити. Има схема и за блокиране на сметката, при което по искане на клиента тя може да остане замразена за шест месеца.

Най-често срещани измами

Мошенически сайтове

Създаването на измамнически сайт е много лесно. Най-често се копира дизайнът на някой утвърден законен сайт. Уеб страницата съдържа емблема на законна фирма, показваща, че софтуерът е проверен или че е член на някоя търговска асоциация. Може да съдържа отлични препоръки от надеждни източници. Ако обаче вложите пари в такъв сайт, нищо няма да Ви бъде изплатено. Сайтът може да съществува само за кратък период, но ако изглежда законен, през това време ще бъдат измамени много хора. Не забравяйте - казината могат да пишат сами препоръките си и да ги публикуват в Интернет. Някои дори създават фалшиви контролни организации, които им дадат препоръки.

Проблеми при изплащане на печалбите

Неплащането е обичаен проблем. Сайтът изглежда законен, внасяте пари и започвате да играете. После искате да изтеглите, но не ви изпращат пари. Сайт, който не плаща, може да започне да ви обсипва с мейли от името на друга фирма. Те вече знаят, че сте комарджия, и с обещания за големи бонуси ще се опитат да ви подмамят да внасяте пари на друго място. Някои сайтове изплащат дължимите суми, но след голямо забавяне. Задържат парите ви и върху тях печелят от лихви.

Фалшиви печалби

В Интернет е пълно с измамници, които обещават фалшиви награди и печалби. Например може да получите писмо, в което ви уведомяват, че сте спечелили 1 млн. евра на лотария и парите ви се пазят. Ще ви бъде представено някакво бяснение защо трябва да платите 100 или повече евра, за да си получите печалбата. Преди да играете на лотария онлайн, трябва да проверите добре фирмата и да се уверите, че е законна. Международната организация за следене на измами по Интернет (Fraud Watch International) е публикувала повече от 380 фалшиви онлайн лотарии в сайта си.

Кражба на самоличност

Кражба на самоличност е, когато някой вземе данни и ги използва незаконно за придобиване на пари или стоки от ваше име. Може да получите имейл, който ви уведомява, че сте спечелили пари. В процеса на получаването им ще ви накарат да изпратите номера на шофьорската си книжка (личната карта) и данните на кредитната или дебитната си карта. Трябва да внимавате и когато давате подробности за кредитната си карта при доказване на пълнолетието си пред фирми с лоша система за сигурност, защото така също могат да откраднат данните ви.

Нагласени игри

Софтуерът, използван в сайта, може да е направен така, че през повечето време да губите. Например може да се изкушите да играете на рулетка. Решавате да пробвате една безплатна игра. С тази версия на програмата ще ви се стори лесно да печелите. Включвате се в платената игра, но бързо загубвате всичко. Много е възможно безплатната версия да е нагласена така, че да печелите по-често, а платената - да губите.

Паразитна поща (спам)

Когато се регистрирате, сайтът може да продаде имейл адреса ви на маркетингови фирми, които ще ви засипят с рекламни съобщения.

Фалшиви бонуси

Сайтът може да предлага бонус, ако внесете пари. често тези суми няма да ви бъдат изплатени. Пък и дори да бъдат преведени на сметката ви, по-късно могат да ви бъдат удържани по други начини.

Обслужване на клиентите

Много често мошеническите сайтове публикуват телефонни номера и имейл за връзка с клиентите с обещание за 24-часово обслужване, но когато се опитате да се свържете, никой няма да ви отговори. В други случаи сайтът може да е на английски, но когато се обадите, телефонистът ще говори на друг език и няма да има никой знаещ английски. Това ще ви създаде сериозни затруднения при разрешаването на спора.

Фишинг

Фишинг (Phishing, чете се като fishing, риболов) е метод за измъкване на пароли за акаунтите за онлайн залагания. Много често жертвата получава имейл от името на отдела за обслужване на клиентите. Ще ви представят някаква причина, поради която трябва спешно да се свържете със сайта. Ще ви насочат към уеб страница, в която ще поискат да въведете потребителското име и паролата си. Така измамникът получава цялата информация необходима за влизане в акаунта на жертвата, може да играе от нейно име и да тегли печалбите.

Как да се предпазите?

Преди да внесете парите си, проверете обстойно фирмата за залагания. Уверете се, че сайтът има разрешително да действа на територията на страната ви. Потърсете сайт с добра репутация. В Интернет има много форуми за комарджии, където те обсъждат опита си в онлайн залаганията. Опитайте се да намерите лични препоръки за фирми, които други хора са използвали без проблеми. Има също така сайтове с черни списъци на компании, действащи нечестно спрямо клиентите си. Може да направите няколко основни проверки. Чрез търсачка в Интернет проведете следните търсения, като замените "име на фирмата" с името на фирмата, която искате да проверите:


  • blacklist "име на фирмата" (проверка за черен списък);
  • forum "име на фирмата" (проверка във форумите);
  • reviews "име на фирмата" (проверка за препоръки);
  • complaints "име на фирмата" (проверка за оплаквания);

Така ще узнаете дали фирмата е включена в черен списък за неплащане или за други измами. Във форумите за комарджии ще видите какво казват други играчи за компанията. Макар да не е поставена в черен списък, тя може да не работи коректно, например да плаща бавно. Внимавайте, ако фирмата не се споменава никъде. Може да става дума за нова компания, която тепърва навлиза в бизнеса. Включете се в дискусионна група за комарджии и попитайте другите членове дали са пробвали да играят в сайта, който сте избрали.

Най-добре е да потърсите сайт, съобразен с държавните регулации. Някои правителства упражняват строг контрол над фирмите за хазартни игри, действащи на територията на страните им. Уверете се, че парите ви са защитени и сайтовете действат почтено. Британските фирми се подчиняват на строги правила и трябва да се лицензират. Основните букмейкъри имат страници в Интернет. С годините тези фирми са си създали добро име и най-вероятно ще действат почтено. Разучете къде е регистрирана фирмата. Ако попада под чужда юрисдикция, може да срещнете сериозни трудности да си върнете парите, ако нещо не е наред. Много внимавайте ако е даден само имейл адрес. Законните фирми посочват информация за контакти, в която се включват реален адрес телефонен номер. Ако фирмата твърди, че е член на професионална асоциация, проверете я.

Трябва да се уверите, че сайтът има добра система за сигурност. Най-вече трябва да сте сигурни, че ще запази личните ви данни в тайна. На сигурно място ли са парите ви - държат ли се на сметка с ограничен достъп? Каква е политиката на сайта за защита на личната тайна - дава ли информацията за вас на трети лица? По безопасна връзка ли се предават личните ви данни и информацията за плащанията ви? Преди да давате информация за кредитната или дебитната си карта, уверете се, че сайтът е безопасен. В долния десен край на монитора трябва да има изображение на затворен катинар.

Уверете се, че софтуерът на сайта се контролира от независима, надеждна институция. Можете да проверите софтуера като изиграете няколко безплатни игри и прецените дали резултатите са реалистични. Един бърз тест е, като поиграете безплатно на рулетка. Направете 200 залагания на червено и вижте резултата. В 50% от случаите трябва да сте спечелили. Ако например в 75 % от случаите се пада червено, значи не можете да се доверите на софтуера. Казиното се опитва да ви създаде впечатление, че се печели лесно.

Потърсете сайт, който има 24-часова служба за обслужване на клиенти без почивен ден. Това е гаранция, че ако срещнете проблеми, по всяко време на деня ще можете да се свържете със служител на фирмата.

Пазете паролата си в тайна. Всеки, който получи достъп до нея, ще може да залага от ваше име и да тегли пари от банковата сметка или кредитната ви карта. Ако използвате общ компютър, не избирайте варианта, когато паролата ви се въвежда автоматично. Така друг ще може да използва акаунта ви.

Дръжте колкото може по-малко пари на сметките си за онлайн залагания. Ако спечелите голяма сума, незабавно я изтеглете. Не е зле да имате отделна банкова сметка за комарджийските си развлечения. Ако станете жертва на измамници, загубите ви ще са минимални. Добра идея е, когато откриете акаунт в сайт за хазартни игри, да си направите и нов имейл адрес. Ако започнете да получавате паразитна поща, ще знаете, че фирмата е продала данните ви на маркетингови компании. Така официалната ви електронна поща няма да се задръсти с нежелани писма.

Потърсете сайт, в който личните данни се кодират. След като ще давате личните си данни и информацията за банковата сметка и кредитната си карта, трябва да сте сигурни, че те се предават и съхраняват безопасно и не са достъпни за трети страни.

Сайтовете за игри на карти трябва да имат независима програма за размесване на картите, която да се проверява от независима институция. Уверете се, че сайтът постоянно следи за играчи, които действат в комбина, и има практика за отстраняване на нарушителите. Потърсете фирма с лимит за опцията "влязъл" (all-in). Така се предотвратяват измамите при ползване на това правило. В Интернет има много форуми, дето комарджиите обсъждат опита си, например с игра покер онлайн. Има и много сайтове със списъци на фирми, които не плащат печалбите или третират нечестно клиентите си. Ако заподозрете, че сте получили лъжливо писмо с "фишинг", веднага предупредете администрацията на сайта. Не влизайте в никой от линковете (връзките), посочени в имейла. Отворете главната страница на сайта и се включете оттам. Държавните служби и сайтовете за хазартни игри активно се борят срещу този вид измами. Администрацията на сайта бързо узнава за такива опити и изпраща на всичките си клиенти предупредителни писма или публикува предупреждение на главната си страница.

Спорове

Ако имате спор със сайт за хазартни игри, може да се обърнете към независими организации, които ще ви помогнат. Не е зле да си водите архив, в случай че се появят проблеми. Например, ако залагате на конни състезания, отпечатвайте копия на формулярите за потвърждение на залозите ви.

Спорове с букмейкъри

Не се страхувайте да се обърнете към фирмата, ако смятате, че не сте обслужени коректно. Опитайте се най-напред да разрешите спора с отдела за обслужване на клиенти. Ако не стане, а сайтът е регистриран във Великобритания и букмейкърът е регистриран към ИБАС (Независимата арбитражна служба при залагания), можете да се обърнете към тази организация.

Обадете се на денонощния телефон на ИБАС и поиа формуляр за арбитриран. Попълнете бланката и приложете всякаква важна информация, например копия от разписките за залозите ви. Ако залагате в Интернет, отпечатайте потвърждението за залога ви от екрана. След като получи формуляра отговорникът по жалбите може да сметне за необходимо да отнесе въпроса до комисията по споровете на ИБАС. След като комисията вземе решение, и двете страни в спора ще бъдат уведомени писмено за това.

Всички букмейкъри, регистрирани към ИБАС, са длъжни да се съобразяват с правилата на организацията. Всеки, който наруши тези правила, бива изключен. Деветдесет и пет процента от букмейкърите във Великобритания са регистрирани в ИБАС. Списъкът им може да се намери на сайта на организацията.

Решенията обаче нямат законова тежест

Имайте предвид, че различните фирми имат различни правила, които трябва да прочетете внимателно, преди да залагате. Внимавайте, когато залагате големи суми, защото малките букмейкърски фирми обикновено дават по-ниски максимални печалби. Винаги проверявайте за колко места важи комбинираният залог за победа и призово място, защото някои фирми са по-щедри от други.

Често срещани проблеми

Закъснение при залаганията

Закъснелите залози са невалидни. Ако връзката ви с фирмата прекъсне, трябва отново да се свържете. За да бъде валиден залогът ви, трябва да е достигнал компютъра на фирмата преди определен срок. Залогът може да е изпратен от вашия компютър навреме, но да се забави и да достигне сървъра на фирмата със закъснение. Затова е хубаво винаги да изпращате залозите си по-рано.

Едно събитие оказва влияние върху изхода на друго

Имайте предвид, че когато изходът от едно залагане оказва влияние върху друго, може да получите по-малък курс от очаквания. Например, ако направите предварителен залог за победа на един кон и за Челтънхамската златна купа, и в Националния шампионат, ще получите по-нисък курс. Букмейкърът ще изтъкне аргумента, че понеже конят е спечелил първото надбягване, коефициентът за победа на второто трябва да бъде намален. Ако искате да направите такъв залог, най-добре договорете предварително печалбите с букмейкъра, за да знаете точно колко ще получите.

Некоректни коефициенти

Имайте предвид, че ако коефициентите изглеждат добре, за да са реални, те могат да са неверни. Букмейкърите имат право да поправят грешките, допуснати при обявяването и предаването на курсовете. Имат право да поправят и грешки, допуснати от собствения им персонал.

Спорове с онлайн казина и сайтове за покер

Ако сайтът е официално лицензиран, можете да отнесете жалбата си към лицензиращия орган. Ако фирмата е член на Съвета за интерактивни игри (Interactive Gaming Council, IGC), можете да се обърнете към. организация.

Спорове с фирми за индексирани залагания

Британските фирми за индексирани залагания се регулират от Управлението по финансовите служби (Financial Service Authority, FSA). То дава известна сигурност на клиентите. Има правила за това, как могат да рекламират услугите си например. Всички начини на общуване между фирмата и клиента трябва да са ясни, честни и да не подвеждат. Фирмата трябва да ви запознае с рисковете и те да са описани в основния текст на страницата, а не някъде встрани с дребен шрифт. Ако сравнява услугите, които предлага, с услугите на други, трябва да става по обективен начин и да не създава объркване между нея и конкурентите ѝ. Фирмата трябва да определи начини за обратна връзка, за да има как да задавате въпросите си или да споделяте тревогите си.

Ако искате да се оплачете от услугите на такава фирма, може да използвате системата на финансовия омбудсман. Освен това, ако някоя фирма за индексирани залагания фалира, можете да използвате Схемата за финансова компенсация. На сайта на ФСА е посочен редът за оплаквания.

петък, 5 февруари 2010 г.

Преди да започнете игра за пари в Интернет

Създаване на бюджет
Преди да започнете да играете, трябва да си съставите финансов бюджет. Изчислете разходите за домакинство и прехрана, включително спестяванията си. Пресметнете колко пари спокойно можете да си позволите да загубите - да, да загубите. Хазартът е рисковано начинание, не всеки печели, а много хора губят. Лесно може да загубите целия си капитал. Имайте предвид, че ако единствената ви цел е да печелите пари от хазарт, има други, много по-изгодни и безопасни начини.
След като пресметнете бюджета си, старайте се никога да не надхвърляте определения лимит. Ако финансовото ви състояние се промени, преизчислете и средствата за залагания. Ако изхарчвате за хазарт само излишъка от приходите си, не би трябвало да имате проблеми. Ако обаче започнете да харчите например парите за наем и изгубите, това ще ви изкуши да започнете да залагате по-безотговорно. Това е пътят към финансова разруха.

Допълнителни разходи
Много лесно можете да надхвърлите предвидения бюджет, ако забравите да включите всички разходи. Играта в казино изисква допълнителни разходи като "предимство на казиното", комисиони и вашето време. Сайтовете вземат такса срещу предоставените услуги. Много често тази сума се удържа при изплащане на печалбите ("предимство на казиното"), Сайтът печели, като изплаща печалбите по по-нисък курс. Размерът на комисионите варира за различните игри и при различните онлайн казина. Например при различните форми на рулетката се удържа различно предимство на казиното. За рулетка с една нула процентът е 2,7, а при рулетката с две - 5,26. При някои игри таксата се взема по по-явен начин. При покера се удържа комисиона, която е процент от общата заложена сумa. Тази такса се нарича "гребло" и обикновено е около 5% от пода.

Не си поставяйте твърде амбициозни цели, докато все още се учите. Дори бюджетът да ви позволява да плащате за по-скьпи игри, първоначално се ограничавайте с по-евтините и постепенно повишавайте залозите.

Шансове и печалби
Вероятността да спечелиш или да загубиш
Преди да започнете да играете, трябва да знаете какъв е шансът да спечелите. Той се дава като съотношение между вероятността да спечелите и вероятността да загубите, например "1 на 2" или за по-кратко - 1/2.

Да вземем хвърлянето на монета. Има два възможни изхода: да се падне "ези" или "тура". Да предположим, че двама души - ще ги наречем А и Б - се обзалагат какво от двете ще се падне. А казва, че ще се падне "ези", а Б - "тура". Всеки залага по 10 евра и се договарят, че който познае, прибира парите.
Пада се "ези" и А спечелва общо 20 евра (10 от Б и своите 10). Б загубва 10 евра. А отбелязва чиста печалба от 10 евра, а Б - загуба от 10 евра. Това е хазарт в най-проста форма. Сумата, която всеки играч рискува, е 10 евра. Тя се нарича залог. За А вероятността да спечели е едно и вероятността да загуби е пак едно. Значи шансът е едно на едно, 1/1. Това е равен шанс.

Горната система може да се приложи към всяка игра. Да си представим, че А и Б хвърлят зарче. В този случай могат да се паднат шест различни варианта - числата 1, 2, 3, 4, 5 или 6. Ако А заложи на 6, вероятността да загуби ще е пет, а вероятността да спечели - едно (ако хвърли 1, 2, 3, 4 или 5, все гу-и). Шансът за печалба ще е 1/5 (едно към пет).

За да изчислите шанса за печалба при всяка игра, ще трябва да пресметнете в колко от случаите печелите и в колко губите.

Печалбата като съотношение към залога
Шансът се отразява пряко върху изчисляването на печалбата (курса на печалба). В примера с монетата А получава възможност да спечели 10 евра срещу залог от 10 евра. Изразено като дроб това прави 10/10 или 1/1 (равен залог). Тук спечелената сума е равна на вероятността за загуба. С други думи, курсът на печалба е равен на реалната математическа вероятност.

Курсът се изразява с две числа, например 2 към 1 или 8 към 1. Числото отляво показва каква сума ще спечели, ако заложите числото отдясно. Така при курс 2 към 1 за всеки заложен жетон получавате два. Играчът запазва също така залога, така че брутната печалба ще е три жетона. При курс 3 към 2 на всеки заложен жетон печелите един и половина плюс залога, тоест общо два и половина. Ако сте заложили пет жетона на курс 2 към 1, просто умножавате курса по залога: 2 към 1 става 10 към 5, печелите 10 жетона и задържате залога, което прави общо 15 жетона.

Предимство на казиното
Един пример за термина "предимство на казиното" е, когато при рулетка с една нула курсът за печалба при залгане на едно число е 35/1. Реалният шанс за печалба обаче е 1/36 (рискът от загуба е 36/1). Така при всяко завъртане на колелото едно число играе в полза на казиното. Печалбата на казиното е 2,7% от залога. Тоест за всеки 37 евра, които заложите, то печели едно.

Казиното печели още по-добре, ако играете на рулетка с две нули. Тук има 38 числа, но коефициентът за печалба при залог на едно число е същият (35/1). Ако играчът залага по един жетон на всяко число, казиното печели два жетона на всяко завъртане. Като добавя втора нула, то на практика удвоява печалбата си.
Предимството на казиното е различно при различните игри и казина. При игрите на зарове видът на залога може да влияе значително върху печалбата на фирмата. Някои залози намаляват предимството на казиното под един процент, а други осигуряват печалба до 16,67%. При някои игри, като блакджак, се пресмята средна печалба и предимството на казиното се променя в хода на играта.

Преди да залагате, проучете какво е предимството на казиното не само за цялата игра, а и за всеки залог поотделно. С някои залози просто не си струва да се играе, защото са твърде неизгодни за играча.

Комисиони
При някои игри казиното изплаща реалния риск от загуба, например при зарове и пунто банко. В тези случаи обаче то взема комисиона, която е процент от залозите или от печалбата.

Игра на късмет или на умения
В Интернет има огромен избор от хазартни игри. Те могат да се разделят на игри, изискващи умения, в които играчът може да повлияе на резултата, и игри на късмета. Сред игрите, при които участникът не може да повлияе на резултата, са рулетка, зарове, колело на късмета, ротативки с фиксирана печалба, пунто банко (бакара) и лотариите. Игри като покер и блакджак дават на играча възможност да победи с уменията си. Доброто познаване на играта може да ви донесе печалба. Умения се изискват и при залаганията на конни надбягвания. Тук познанията ще ви помогнат да анализирате досегашните резултати на конете и да предвидите как ще се представят в определено състезания. Ако възнамерявате да печелите пари, изберете игри, в които можете да използвате уменията си.

Коя е вашата игра?
Отначало започнете с няколко хазартни игри. С времето ще изберете онази, която най-много ви харесва, и ще се съсредоточите само върху нея.

Запознайте се с правилата, преди да започнете да играете
Преди да започнете да залагате, научете се да играете на съответната игра. Това може и да изглежда близко до ума, но повечето хора започват да играят, без да знаят правилата. В крайна сметка научават грешките си, но това може да ви струва скъпо.

Помнете, правилата на хазартните игри са най-разнообразни. Уверете се, че ги разбирате добре, преди да играете. Прочетете всички подробности, дадени в сайта. Това може да ви спести пари. Каквато и игра да си изберете, потърсете колкото може повече информация. Ако се прехвърлите да играете същата игра на друг сайт, не приемайте автоматично, че важат същите правила. Може да има друг начин за игра, друг курс на заплащане и други комисиони.

Научете се да изчислявате печалбите си
Преценявайте шансовете си за печалба.
Много хора очакват да спечелят, но не оценяват реалистично шанса си за това. При всеки залог има риск да загубите, затова е важно да изчислите шанса си за печалба. Може да прецените, че някой залог просто не си струва. Научете се да изчислявате вероятността за успех в играта, която играете. Преди да заложите, трябва добре да разбирате какъв е шансът ви за печалба.

При игрите с банка преценете както шанса за успех, така и курса, по който плаща казиното. Има ли голямо разминаване? Може да решите, че не си струва да залагате при такива условия.

Баланс на печалбите и загубите
Водете си дневник на залаганията. Много е лесно да се самоаблудите, че не губите. Дневникът ще ви помогне да прецените дали играете добре. Ако видите, че губите твърде много и твърде често, анализирайте какво не е наред и направете така, че да намалите загубите си. Може би се нуждаете от повече практика. Може би трябва да промените стратегията си.

Ако играете хазарт в САЩ, дневникът ще ви е полезен, ако улучите голяма печалба. В Съединените щати печалбите от хазарт се облагат, както от Службата по вътрешни приходи (ИРС), така и от повечето щатски управи. Ако някой играч спечели повече от 600 долара на спортни залагания, повече от 1200 долара на ротативки или 1500 долара на кено, казиното ще уведоми ИРС. Загубите от предишни игри могат да се приспаднат от печалбата, но за тази цел трябва да имате дневник. ИРС изисква играчите да водят подробни записи с дати, размери на залозите, адреси на заведенията за хазартни игри, имена на хората, в чиято компания са били, и спечелените и загубените суми. При евентуална проверка сте длъжни да покажете доказателства за разходи, като разписки и банкови раз-печатки.

Кога да спрете?
За да спрете да залагате, ще ви е нужда огромна дисциплина, особено ако в момента печелите. Вълнението от играта ще ви завладее. Може да сте смятали да поиграете само за час, но започвате да печелите и затова решавате да продължите. Понеже залагате онова, което сте спечелили, а не основния си капитал за хазарт, решавате да правите по-големи залози. Изведнъж изгубвате голяма сума, какво ще правите? Повечето хора са склонни да продължат с още по-големи залози, за да си наваксат загубите. Обикновено така продължават, докато загубят целия си фонд за залагане.
Опитайте се да решите предварително на какъв етап ще спрете да залагате. Определете си таван на печалбите и загубите или си поставете лимит във времето. Спрете да играете когато достигнете тази граница. Когато поредицата от печеливши игри спре, продължете с по-малки залози или пък изобщо спрете да играете. Така ще сведете до минимум загубите си.

Задължително спрете да играете, когато се почувствате уморени. Трябва да сте напълно съсредоточени в играта. Ако сте уморени, ще вземате по-бавно решения и вероятността да сгрешите ще е по-голяма.

Избягвайте алкохол. Той ще забави реакциите и ще замъгли мисълта ви. Освен това премахва преградите и ще ви помогне по-равнодушно да приемате загубите. В никакъв случай не играйте, ако сте пиян(а).

Как да запазим контрол?
Повечето комарджии успяват да останат в границите на бюджета си, без това да се превърне в проблем. За някои хора обаче хазартът води до пристрастяване, причинява финансова разруха и разбива семействата им. Ако започнете да губите повече, отколкото можете да си позволите, потърсете помощ.
Ще разберете, че имате проблем, ако:
  • гледате на хазарта като на начин за печелене на пари;
  • редовно надвишавате бюджета си за залагане;
  • залагате пари, които сте заделили за ежедневни нужди;
  • вземате заеми, за да залагате;
  • отсъствате от работа, за да играете;
  • жертвате свободното си време, за да залагате;
  • пристрастеността ви към хазарта пречи на семейния ви живот;
Има организации, които предлагат помощ в такива случаи. Много от тях имат гореща линия, на която можете да разховаряте с психолог. Организират също така срещи, където комарджиите обсъждат проблемите си и търсят решения. Има организации, които подпомагат семействата на комарджии. Личният ви лекар също може да ви даде съвет.

Някои сайтове предлагат възможност за самоблокиране. През определен от вас период те няма да приемат ваши залози.

"Геймкеър" (GamCare) е официална благотворителна организация и национален център за информация, съвети и практическа помощ по отношение на социалното влияние на хазарта във Великобритания.

Организацията сертифицира фирми, които се придържат към Кодекса за добросъвестност при хазартните игри от разстояние (Code of Practice for Remote Gambling), включващ следните елементи:
  • система за доказване на пълнолетие;
  • контролиране на изхарчените суми;
  • системи за проверка в хода на играта;
  • възможност за самоблокиране на играчите;
  • информация за начините да играете разумно и източници за съвет и подкрепа;
  • предупреждения за влиянието на хазарта и източници на информация;
  • обучение на служителите от отделите за обслужване на клиенти.
Подробности за фирмите, които имат такъв сертификат, могат да се намерят на сайта на "Геймкеър" - http://www.gamcare.org.uk

вторник, 8 декември 2009 г.

Хазартът в Интернет




Увод

Много хора играят хазарт в Интернет с различен успех. Някои печелят, но много други губят. Голяма част от тези загуби могат да се избегнат. Те често се дължат на непознаване на игрите и на несполучлива стратегия. Твърде много хора разчитат на късмета, а не на уменията си.

На някои игри просто не си струва да играете, защото дават лоша възвръщаемост. Други, при които вероятността да спечелите е по-голяма, включват залози, които няма смисъл да опитвате.

Трябва добре да преценявате колко изгодни са различните хазартни игри, за да можете да избирате най-подходящата за вас. Да знаете как да получавате по-добър шанс срещу парите си, как да увеличите печалбите и да сведете загубите си до минимум.

Какво са онлайн залаганията?
Онлайн залагания са всякакви хазартни игри, достъпни по компютърен път чрез Интернет. В Мрежата може да намерите всички форми на хазарт - надбягвания с коне и хрътки, спортни залагания, казина, лотарии и тотализатори.

Видове онлайн залагания
Има няколко начина да се правят залози по Интернет: чрез букмейкъри, заложни борси, фирми за индексирани залага, онлайн казина и онлайн игрални зали за карти. Букмейкърите, заложните борси и фирмите за индексирани залагания приемат залози за конни състезания и спортни събития като футболни мачове, крикет и голф. Букмейкърите предлагат залози при фиксиран курс. Борсите за залагания позволяват на клиентите да определят сами цената си. Фирмите за индексирани залагания правят предвиждания за резултатите от съответното събитие и клиентите решават доколко верни са те. Онлайн казината дават на комарджиите възможност да участват в игри, които се предлагат и в класическите казина: рулетка, блакджак, зарове, пунто банко, покер, слот-машини. Картоиграческите зали в Интернет осигуряват възможност за игра срещу противници по целия свят.

Законни ли са хазартните игри в Интернет?
В зависимост от държавата, в която живеете, играенето на хазарт в Интернет може да е законно или да не е. В много страни законодателството тепърва трябва да се синхронизира с това ново явление.

Във Великобритания залаганията от дистанция са нормирани със Закона за хазарта от 2005 г. Залаганията от дистанция включват всички видове хазарт, при които страните, участващи в операцията, не се срещат лично. В тях влизат залагания по Интернет, по телефона, по телевизията или чрез всяко друго информационно средство, което може да бъде изобретено в бъдеще. Законът за хазарта от 2005 г. замени повечето съществуващи преди него закони за хазарта във Великобритания. На 1 октомври 2005 г. официално се създаде нова организация, наречена Комисия по хазарта, чиято цел е да регулира хазартните игри, като контролира и лицензира операторите. Лицензираните сайтове за залагания по Интернет ще носят определен знак, показващ, че отговарят на стандартите.
Борсите за залагания влизат в категорията на заложните посредници и трябва да имат съответен лиценз от Комисията по хазарта. Те са длъжни да пазят парите на клиентите си в сметки с ограничен достъп за ползване.

Индексираните залагания се класифицират по друг начин. Поради връзката им с търговията на финансовите пазари всички фирми за индексирани залагания във Великобритания се регулират от Управлението по финансовите служби или ФСА (Financial Service Authority; FSA) - независима контролна институция, създадена по силата на Закона за финансовите служби и пазарите от 2000 г. Във ФСА има служба за проверка на фирмите, в която можете да видите дали дадена фирма е законна и към кого трябва да се обърнете, ако имате въпроси или оплаквания.

ФСА дава известна защита на клиентите при индексирани Залагания. Ако мислите, че фирмата не ви е обслужила добре, може да използвате механизма за финансова ревизия nancial Ombudsman Scheme). Освен това, ако фирмата за индексирани залагания фалира, имате достъп до механизма финансова компенсация (Financial Service Compensation Scheme). На сайта на ФСА ще намерите информация за реда, който се подават оплакванията.

В Австралия Законът за интерактивния хазарт от 2001 забранява онлайн казината, но разрешава интерактивните спортни залагания и сключванията на облози.
В Съединените щати са разрешени залагания на конни надбягвания за оператори, лицензирани да работят в страната, За онлайн казината положението не е толкова ясно. Федералният закон за далекосъобщенията често се сочи като законодател акт, регулиращ залаганията по Интернет, но той третира конкретно спортните залагания. В редица дела съдилищата постановяват, че хазартните игри в Интернет за законни, но Американското министерство на правосъдието е на друго мнение. През ноември 2004 г. Антигуа и Барбуда спечели дело пред Международната търговска организация, при което бе отсъдено, че американското законодателство срещу залаганията Интернет е в противоречие с международното право.

Каква е разликата между хазарта в Интернет и класическите залагания?
При хазартните игри и залагания в Интернет не сте ограничени с работното време на местните казина и бюра за залагания. Можете да играете по 24 часа на ден, седем дни в седмицата от дома си, без никой да ви види. При покера например винаги можете да намерите желаещи да играят. Можете да играете за пари или просто за забавление.

Залаганията в Интернет имат и финансови предимства Разходите за поддръжка на фирми за онлайн залагания са значително по-малки от разходите за класическите казина и бюра. Спестените пари често се връщат на клиента под форма на отстъпки и бонуси. Например борсите за залагания таксуват клиентите си с комисиона от 5% и по-малко, а редовните играчи получават още по-големи отстъпки. За сравнение, един традиционен букмейкър прибира между 17% и 20%. При конните надбягвания и спортните залагания фирмите в Интернет могат да бъдат до 20% по-изгодни от класическите букмейкъри. При онлайн казината също се пести. За едно класическо казино трябва да плащате вход и членска такса, имате и пътни разходи. В Интернет тези разходи ви се спестяват. Много фирми за онлайн залагания са регистрирани в чужбина. Това означава, че много често залаганията не се облагат с данъци, макар че това би могло да се промени при едно бъдещо законодателство. Разбира се, играчите трябва да поемат някои разходи. Трябва да си купите компютър и да се свържете към Мрежата.

При онлайн казината се използва софтуер, осигуряващ случайно избиране на числата. Например при рулетката няма крупие, който да завърта топчето. Вместо това програма за генериране на случайни числа определя какво ще се падне. При игрите на карти софтуер, генериращ случайни числа, определя в какъв ред ще се раздават картите. Играе се много по-бързо, отколкото в реални условия. Това е така, защото човешкият фактор е премахнат и за раздаване, залагане и изчисляване на печалбите се използват компютри.

Личното общуване е ограничено. При покера в мрежа например не можете да видите противниците си. Това означава, че не можете да съдите по жестовете и мимиките им какви карти държи другият играч. Има възможност обаче да разговаряте чрез програмата за чат на сайта.

Първи стъпки в онлайн хазарта
Трябва да си купите компютър и да се свържете към Интернет. Осигурете си бърза връзка, за да можете да следите бързо променящите се курсове и да могат залозите ви бързо да се прехвърлят на фирмите за залагания. Ако играете в онлайн казино, много често има лимит за време, през което можете да направите залога си.

Трябва да имате и сметка (акаунт) във фирма за хазарт по Интернет. За да си създадете акаунт, ще се наложи да се регистрирате и да вложите пари. Основните изисквания са да сте навършили 18 години и да живеете в държава, където хазартът по Интернет е разрешен. Може да се наложи да доказвате, че сте пълнолетни и живеете на мястото, което сте посочили. Преди да отворите сметка и да започнете да залагате, ще трябва да се уверите, че не нарушавате местното, провинциалното или националното законодателство.

Също така трябвада сте сигурни, че фирмата е надежда и порядъчна.

При регистрацията ще трябва да изберете потребителско име и парола, с които да влизате в сайта. Пазете паролата си в тайна, за да не могат други да играят от ваше име и за ваша сметка. Ще трябва да посочите имейл адрес, на който фирмата да се свързва с вас.

Внасяне и теглене на пари
Някои фирми имат изискване да внесете пари, преди да почнете да играете, други дават възможност за използване кредит. Често се предлага избор между различни видове валута. Парите могат да се внасят по различни начини: чрез кредитни и дебитни карти, чекове, парични преводи и др. За голяма бързина най-удобни са кредитните и дебитните карти. Те позволяват веднага да внесете пари и да започнете да играете.

Изтегляне и инсталиране на софтуер
Преди да започнете да играете, ще се наложи да изтеглите и инсталирате на компютъра си определен софтуер, който управлява игралните програми. В сайтовете са посочени мималните изисквания към операционната ви система, за може софтуерът да работи.

В повечето случаи ще намерите информация за:
* версията на Windows или Linux, която трябва да имате;
* празното място на хард-диска, необходимо за инсталиране на софтуера, и с каква скорост ще се извърши инсталацията;
* необходимата оперативна памет (RAM);
* минимални изисквания за мрежовата връзка.
Софтуерът ще ви свърже със сайта и ще ви позволи да залагате и играете. Той ще пази архив с направените от вас залагания и игрите, в които сте участвали. Например при покера програмата записва ръцете, които са били изиграни. Това ще ви даде възможност да анализирате и усъвършенствате тактиката си.

Онлайн казина
За да започнете да играете, ще трябва да влезете в акаунта си в сайта на казиното. Най-напред ще попаднете във "фоайето", където ще получите избор между различни игри. С мишката можете да изберете игра, след което на екрана ще се появи игрална маса с количеството жетони или пари, които имате на разположение. За да започнете, ще трябва да направите първоначален залог. Начините на залагане могат да са различни. Най-често жетоните се селектират и издърпват с мишката на определено място. В други случаи ще трябва да въведете сумата, която искате да заложите, чрез клавиатурата. Ще получите инструкции какво трябва да правите по-нататък. Например при блакджак и другите игри с карти има бутон "раздаване", при заровете - бутон "хвърляне", а при рулетката - бутон "завъртане". Печалбата се изчислява автоматично и се добавя към сметката ви.

вторник, 13 октомври 2009 г.

Зарове и късмет

Манипулиране на заровете и условие за честна игра
Различаваме два основни вида зарове за игра на табла ползвани към момента – реални кубчета изпълнени от различни материали /естествени и изкуствени/ и електронни зарове които могат да бъдат отделни програми на компютър или вградени в играта, както и специално хардуерно изпълнение различно от компютъра на който се играе.
  • Зарове с неправилна форма – първите зарове в зависимост от развитието на техниката и технологията са били с неправилна форма и се различавали един от друг. Основно положение при играта е, че който е ползвал обикновената дъска и съответните зарове е придобил умение в следствие на техните несъвършенства във формата при определен начин на хвърляне да получава стойности на заровете, които са по-вероятни или точно определени. Това дава предимство в точно определен момент, който се явява повратен или решаващ за играта, както и за определяне и спазване на стратегия в играта. Аз не обичам да употребявам думата "дъска" за игралното поле, но спазвам традицията. Таблата при възникването си се е играла на дъска, а в последствие пуловете и заровете се прибират в кутия. Споменавам тези термини и факти защото има разлика при хвърляне в кутия и на свободно поле. И при двата начина има измислени похвати за манипулиране на заровете. Не се получава желания ефект при хвърляне на заровете с чаша.
  • Зарове с тежести – един от най-ранните методи за манипулация е заровете с тежести. При направа на заровете в едната страна се слага метална /оловна/ тежест и при хвърляне с определена сила зарчето застава с тежката страна на долу при което се получава желаната стойност от горната страна. Въпреки добре изпълнения замисъл, който е по-ефективен от заровете с неправилна форма е трудно получаването на исканата комбинация и трудността се явява в това, че не трябва противника да разбере измамата. Още по трудна за реализация е схемата когато се хвърля с чаша.
  • Ексцентрични зарове без тежести – съвременния вариант на заровете с тежести е същия ефект получен без прибавяне на тежест, а само невидима разлика в материала за направата на заровете. Начина на игра е същия както при зарове с тежести.
  • Зарове с магнит – вариант на заровете с тежест е когато тежестта е магнит. Използването на този вид манипулация е когато в кутията или на масата има метална повърхност и когато е нужно да се получи исканата комбинация се хвърля в полето с метална плоскост. Не е проблем хвърлянето с чаша.
  • Зарове с прави ръбове – при този вид зарчета трика е хлъзгането. Не е много удобен като метод за манипулация, но се използва на такива места където няма спокойствие за игра и има влияние на странични фактори при което може да се получават странични ефекти - спорове относно полученото хвърляне – дали е имало или не хлъзгане и много често се получава “калъч” когато не се играе в дървена кутия или зара е върху пуловете. Тогава играча /и помагачите ако има такива/ служещи си с измама налагат своето мнение. Описания начин не се прилага при игра в казино или организиран турнир, но е приложим навякъде другаде.
  • Зарове със заоблени ръбове – това са приетите към момента зарове за игра, като за състезание се използват с хвърляне задължително от чаша. Характерно за тях е това, че трябва да има определеното заобляне, което за различните големини и за различните видове игри на зарове е различно. То осигурява търкалянето им и свежда до минимум възможността за хлъзгане, както и за заставане на калъч дори при допиране до края на кутията или пуловете. Това, че са със заоблени ръбове не изключва възможността да бъдат с тежести или магнит. При тях по трудно се забелязва измамата.

Електронни варианти на зарове
При електронните зарове са характерни следните особености:
  • Изключително много научна работа /математика, техника, програмиране/ – имаме строго математическо формулиране на въпросите за случайни числа, равномерно разпределение и алгоритмите по които да се получават. Целта на тази работа обаче е не осигуряване на игрите, а постигане на модел който най-точно да доближава реалните зарове.
  • Хардуерната част – заровете или случайните числа биват представяни по различен начин според изискванията на конкретното приложение.
  • Старанието на съставилите играта и заровете да убедят състезателите в правилността на теоретичната постановка, точността и качествата на алгоритъма който използуват и сертификата на продукта. Втози ред на мисли влиза и сертифицирането на цялата игра което е част от усилието да се представи като цяло гарантираното качество на играта.
  • Нобходимите и достатъчни условия за честна игра


Късмет
Въпросът с късмета е коментиран най-много. Tой е съставна част от играта и и дава предимство пред много други игри защото има уникален баланс между късмет и майсторство. Късмета е независима величина която има няколко особености. С тази величина можем да се съобразяваме, можем да се опитаме да и въздействаме и да я управляваме в някакви граници, но е напълно погрешно мнението, че за всеки ход можем да я изчислим и да покажем кой колко късмет е имал както се опитват да покажат програмите анализиращи играта табла. Изобщо не е вярна теоретичната им постановка. Не се доближават до величината късмет. В определении случай късмета може да е основния фактор за победата в една игра. Не е изключено в турнирна схема или серия игри късмета да е определящ за победата.
Честна игра
Най-важното нещо при създаването на онлайн таблата е създаване на игра която да гарантира "честна игра". При постигане на това условие играта няма проблеми да бъде приета и призната от всички които искат да играят на табла. Ще разгледам последователно всички необходими фактори които правят една онлайн табла "честна игра".

Първият възникващ въпрос е какво е честна игра? Нас не ни интересуват въпросите за честната игра при реална табла и ще разгледаме само онлайн игрите.
Първото условие за честна игра е да няма възможност отделни играчи по някакъв начин да повлияят на изходът на игрите. Това може да стане по няколко начина когато има пропуски в софтуераПриемаме, че разработчиците на игрите са направили всичко възможно за недопускане на пробив от страна на играчите така, че да манипулират играта в която и да е фаза. Постижимо е сериозните игри са точно такива.
ко приемем, че плащането на огромните суми за лицензиране на хазарт и контрола на комисиите по хазарта в офшорните зони гарантира недопускане на манипулация от страна на операторите на играта.

понеделник, 14 септември 2009 г.

Още за триковете в онлайн хазарта

Ще разглеждаме само играчите които искат да спечелят пари от онлайн игра. Играещите по други причини не ползват тези трикове, има и други които нямат отношение към въпроса.

ВИНАГИ НОМЕР ЕДНО: Най-желаното нещо е да се открие слабо място /грешка в програмата/ и да се печелят лесно пари. Въпреки въведените тестови игри и изпитания винаги се случват и тези неща, но са крайно рядко и не разчитайте на тях. Ползват го за да натрупат пари от самия сайт.

ТРИК НОМЕР ДВЕ: Опитните играчи които играят в дадена игра много време и познават добре начина на игра или заблуждават другите или просто ползват тези опции на които новорегистрираният не е обърнал внимание или познава практиката от реалната игра, а може и от сходна такава в нета. Така обират нов играч.

ТРИК НОМЕР ТРИ: Реализиране на мошеннически сайтове. Този вид измама при големите игри или игри от вида на табла немогат да се подменят с фалшификати, но може да се имитират плащанията. Услужливо ви описват по-лесен начин за превеждане на пари и ако се хванете на номера има два варианта. При първия превеждате на тяхната сметка парите си и оставате без тях. При втория вариант освен, че ще загубите парите от превода ще имат и Вашите данни на кредитна карта и ще дръпнат колкото могат от нея. Обират както нови така и който и да е решил по-лесно и бързо да си преведе депозита.

ТРИК НОМЕР ЧЕТИРИ: Получавате съобщение, че сте спечелил голяма награда или бонус, който за да го получите трябва да внесете една определена сума пари. Останалите номера са ясни по-нататък. Това може да стане както и от сърфиране из нета – интересуват се от хора играещи за реални пари или участващи в томболи, лотарии и тотализатори. Не е изключено да сте правили покупки и да ви приложат същия номер. Също така когато се сближите с някой от играта и му се доверите се получава това и още много други номера.

ТРИК НОМЕР ПЕТ: Открадването на самоличността ви. Получава се по най-различни начини. Чрез измама, технически похвати или лековерност от ваша страна разбират вашия ник и парола и ви изпразват сметката. Често операторите на игрите и сайтовете немогат да ви възстановят парите защото измамниците са се покрили отдавна или с няколко поредни стъпки и следите се губят.

ТРИК НОМЕР ШЕСТ: Игра на група срещу един. Много разпространен начин за обиране на играч. Групата комуникира помежду си по скайп или друга програма или средство за свръзка. Консултират се и играят поред с него и се намалява шанса му за печалба. Ползват го най-вече в покера, а в таблата се играе така в турнири с малко състезатели.

ТРИК НОМЕР СЕДЕМ: Игра на група срещу играта. Как се получава това и какви са триковете. Обикновенно когато има дадени бонуси ги трупат на един от групата или ползват програма на друг компютър и предават резултатите. Ако може да се използват и други предимства ги ползват.

ТРИК НОМЕР ОСЕМ: Игра на играч или група с анализиращи програми. Един играч играе с няколко кмпютъра или както в трик номер девет организираната група ползва анализиращата програма. Ако е възможно пускат програмата да играе с програмата на самата игра. Почти не се среща вече варианта бот на играч да играе директно срещу бот на играта.

ТРИК НОМЕР ДЕВЕТ: Организираната група умишлено заблуждава или тормози /оказва психически натиск/ играча при което той или се отказва или се разконцентрира и изнервя и допуска много грешки. Няма да давам примери различни са за различните игри. Организираната група събира информация за играча и лесно успява да го манпулира или шантажира.

ТРИК НОМЕР ДЕСЕТ: Много е разпространен номера с промяната на броя на игрите и залога. Когато се играят няколко поредни игри с едно условие, се използва момента на започване на новата игра и бързо се променя залога с доста по-голям и игрите на максимум /в SGames са 9, което е малко/. Ако игрите примерно са 24 и не се ползва правилото на крауфорд е доста трудно да се завършат за кратко време. При този случай измамникът играе много бавно и така кара опонента си да се откаже.

ТРИК НОМЕР ЕДИНАДЕСЕТ: Интересното при този трик е, че се предлага в два варианта. Единият полухакерски или типично хакерски. Смисъла е следния – когато се играе с някой и при доста голям залог и опонента успее да затормози вашия компютър, прекъсне връзката или забави играта така, че да загубите като ви изтече времето. Ако желаете да опиша тези начини моля да дадете отзиви за статията.

петък, 14 август 2009 г.

Първа среща на играчите в GSames

На 08.08.2009 година в град София се проведе среща на играещите в SGames. Всички изявили желание да се срещнат в реална обстановка, присъстваха на една приятна вечер и участваха в два турнира при които нямаше решаваща роля сървъра в тегленето на жребия или подаването на заровете.
Програмата започна с малко информация по така реализираната игра и нашите намерения за нейното бъдеще. Имаше възможност да се поставят въпроси, които вълнуват играчите или да дадат предложения свързани с развитието на играта или реализирането на следващи срещи.
Показана беше професионална табла и имаше възможност да бъдет закупена книгата на Мая Пейчева.
Изигра се турнир условно наречен – “мъже срещу жени”. Наградени бяха най-добре представилия се мъж Румен Иванов с ник IVANOV0402 и най-добре представилата се дама Поли Гешева PRINCESS666 от спонсора “Матис” – Париж.
Проведен беше и турнира за купата на SGames. Носител на първата купа и парична награда от 100 лева е Здравко Брадваров от град София с ник ZVIARA. Втори е Димитър Раленеков от Панагюрище с ник ralenekov1 спечелил 50 лева. За трето и четвърто място бяха раздадени награди от 25 лева на Мая Пейчева THE_BG_QUEEN от град София и Георги Грозев GECATA64 от град Стара Загора.

Представяне на играчите (част 1)

Представяне на играчите (част 2)

Представяне на играчите (част 3)

Представяне на играчите (част 4)

Представяне на играчите (част 5)

Представяне на играчите (част 6)

Представяне на играчите (част 7)

Турнир "Мъже срещу жени"

Танцът на победителите

Купата на SGames (част 1)

Купата на SGames (част 2)

Купата на SGames (част 3)

сряда, 5 август 2009 г.

Омаха (Omaha)

Всеки играч получава четири захлупени карти. По средата на масата се обръщат други пет, които са общи. Всеки може да използва две от картите си в ръка и три от таблото, за да събере печеливша комбинация. Раздава се подобно на тексаския покер, обръща се флоп от три карти и се правят слепи залози. По-сложното тук е в начина, по който се комбинират ръцете. След като видите картите, трябва да помислите добре какви възможности имате. На пръв поглед може да ви се стори, че имате изключително добри карти. Но не забравяйте, че можете да използвате само две от картите в ръката си.

На пръв поглед играч А веднага вижда фул (три четворки и две десетки), но тъй като може да използва само две карти от ръката си, на практика той има само два чифта (десетки и четворки).

Играч Б на пръв поглед има кента (A, К, Q, J, 10), но в действителност държи два чифта (валета и десетки).

На пръв поглед играч В може да има фул (три двойки и две десетки), но може да използва само две карти от ръката си и следователно също има два чифта (десетки и двойки).

Общи карти
А
Б
В
Примерни ръце на омаха

Стратегия на омаха
Стратегията е подобна на тексаския покер. Преди да вземете решение, трябва да видите флопа. Има обаче случаи, в които е по-разумно да се откажете още щом видите скритите си карти.

Един от най-лошите варианти е да получите каре в ръка. Можете да използвате само две карти, затова най-доброто, на което можете да се надявате, е чифт, без шанс да се подобри. Ако получите три еднакви също ви остава твърде нищожният шанс четвъртата да се появи в общите. Същото важи за четири карти с възможност за кольор; шансовете ви да съберете пет от един цвят силно намаляват.

Ръце на омаха, при които е най-разумно да се откажете

Най-добрите карти за игра са силни чифтове и високи карти от една боя (ако имате само две), които могат да ви осигурят кента.

След флопа ще имате по-добра възможност да изчислите шансовете си. Тогава ще можете да изчислите шансовете си за добра ръка. На този етап трябва да се опитате да елиминирате всеки, който има възможност да подобри ръката си и да ви бие.

"Ядка" (Nuts)
Както при тексаския покер, понякога се случва да сте сигурни, че държите най-добрата възможна ръка ("ядката") при дадените общи карти. Няма как да ви победят. Естествено, в такъв случай ще искате да увеличите максимално пода. Трябва да изберете стратегия според информацията, която имате за другите играчи. Трябва да поддържате залозите на най-подходящото ниво, за да подтикнете колкото се може повече противници да залагат максимално дълго време.

Изчисляване на шансовете
В стандартния покер за събирането на комбинация от пет карти се използва тесте от 52. При раздаването има 2 598 960 възможни ръце.

(52 х 52 х 50 х 49 х 48)/(1 х 2 х 3 х 4 х 5) = 2 598 960

За да разберете колко рядък е шансът да ви се падне силна комбинация при раздаване само на пет карти, представете си колко време ще е нужно, за да изиграете 649 740 ръце, шансът да получите кралска кента (royal flush). Ако изигравате, да речем средно по една ръка на пет минути, ще трябва да играете непрекъснато шест години и два месеца! Ако играете по няколко часа седмично, шансовете ви да получите royal flush от първа ръка граничат с чудо.

Вземете тесте карти и раздайте като за петима играчи на класически покер. Ако се поупражнявате така, ще осъзнаете колко рядко се случва да се раздадат силни комбинации и ще получите някаква представа за кои ръце си струва да играете. Чифтове се падат много често. Те са слаба комбинация, но чифт от силни карти много често ще ви бъде достатъчен, за да спечелите.

Ако покерът се играеше само с пет карти без допълнително раздаване, играчите щяха да се състезават само за слаби комбинации. Това е една от основните причини за съществуването на толкова много варианти на играта. С увеличаване броя на картите, които се раздават на всеки играч, или с правилото за смяна на карти от ръката с нови от тестето шансът за събиране на по-силни комбинации се увеличава. Тези правила правят играта по-интересна и вълнуваща.

Как се променят шансовете при различните игри?
Покер може да се играе по много различни начини. Може да се раздават или сменят различен брой карти. За да изчислите вероятностите за определена игра, трябва да имате предвид тези фактори.
При игри като Seven-card stud и тексаски покер комбинацията от пет карти се съставя с помощта на седем. При това положение можете да комбинирате 21 различни ръце от по пет карти:

(7 х 6 х 5 х 4 х 3)/(1 х 2 х 3 х 4 х 5) = 21

Това доста увеличава шансовете на играчите да съберат силна комбинация. От откритите карти на всеки участник или от таблото можете да се досетите за възможните комбинации и да изчислите вероятността някой да е събрал определена ръка.

При омаха за събирането на комбинация от пет карти се ползват девет. Следователно всеки играч може да смесва 60 различни ръце, което прави още по-лесно събирането на силна комбинация.

Затова имайте предвид, че докато чифт аса много често са достатъчни, за да спечелите на открит покер с пет карти, на омаха те най-вероятно ще бъдат бити.

По картите в ръката ви и изложените на масата можете да променяте преценката си за картите на другите играчи. Да вземем открития покер със седем карти, в който по четири карти на всеки играч се виждат.

В обърнатите карти на някого може да има две дами и две валета. За да събере фул, той трябва да има още едно вале или дама в ръка. Ако държите една дама, а в картите на друг играч има показано вале, фулът може да се събере само с две други карти - четвъртата дама или четвъртото вале.

Ако участниците са петима, 20 карти са обърнати на масата и в ръката ви има още три. Значи остават още 29 карти. Две от тях биха могли да допълнят фула. Това означава, че вероятността противникът ви да има фул е 2/(29 - 2) = 1/13,5.

Ако в картите на другите играчи или в ръката ви няма други валета или дами, вероятността противника ви да има фул е 4/(29 - 4) - 1/6,25. Виждате колко е важно да преценявате картите, които държите в ръка или виждате пред другите играчи.

Курс
Курсът е печалбата, която получавате срещу определен залог. Например, ако в пода има 50EUR и трябва да заложите 5, за да останете в играта, курсът е 10/1.

Сравнявайки шанса за събиране на определена комбинация с курса на печалбата, можете да прецените дали си струва да залагате.

За да бъде залагането ви ефективно, курсът трябва да е по-висок от шанса да получите печеливша комбинация. Да си представим, че курсът е 10/1, а вероятността да съберете печеливша комбинация е 1/4. За това си струва да играете. Ако обаче курсът е 8/1, а вероятността да съберете печеливша комбинация - 1/14, по-добре да се откажете.

Изчисление на шанса за подобрение
За да опростим сметките, ето един лесен начин за изчисляване на приблизителната вероятност да подобрите ръката си. Първо трябва да знаете колко карти ви трябват, за да завършите комбинацията си (недостигащи). Удвоете това число и прибавете 2.

Пример
На омаха, ако държите две пики и във флопа има още две, има шанс да съберете кольор. Пиките в тестето са общо 13. Четири от тях са вече раздадени - две в ръката ви и две във фЛопа. Остават девет (13 - 4 = 9).

Имате девет недостигащи карти: (9 х 2) + 2 = 20 Следователно имате около 20% шанс да съберете кольор и залогът ви не бива да е повече от 20% от общата сума на пода. Ако в пода има например 200EUR, залогът ви не трябва да надвишава 40EUR.

Пример
Имате чифт попове и искате да изчислите шанса си да ви се падне трети. Поповете са общо четири, вие имате два, значи в тестето също остават два. Имате две недостигащи карти: (2 х 2) + 2 = 6.

Следователно шансът ви за трети поп е около 6%. Залогът ви не трябва да надвишава шест процента от сумата в пода. Ако в него има 100EUR, не си струва да залагате повече от 6. Ако трябва например да заложите 10EUR, за да останете в играта, по-разумно е да се откажете.


Други статии по темата: